Autisme en diversiteit

Dinsdag 8 oktober | Verlengde Kerkweg 1 in Wognum, Toneelzaal in de Gortlaad

Het menselijk brein is een complex geheel dat bij elk mens net even anders is maar jouw uniek cocktail bepaald voor een groot deel je persoonlijkheid. Daarbij spelen intelligentie, de manier waarop jouw brein informatie verwerkt, je neurodiversiteit en je genderbeleving allemaal hun eigen rol. Al deze aspecten zijn een vaststaand gegeven waar jij het je hele leven mee moet doen. Voor de ene mens is dat een gemakkelijkere mix dan voor de ander.

In de eerste lezing vertellen Natasja en Miranda van het Beelddenkende Brein hoe verschillend mensen informatie kunnen verwerken.

We beginnen met de basis van ons denken: beelddenken en taaldenken. Iedereen gebruikt beide systemen, maar heeft een voorkeur voor één. Taaldenkers verwerken informatie lineair, via oorzaak en gevolg, en leren door automatiseren en reproduceren. Ze lossen problemen efficiënt op door bestaande kennis te gebruiken. Beelddenkers denken holistisch en associëren nieuwe informatie met wat ze al weten, een dynamisch en gevoelsmatig proces. Ze hebben een sterk gevoel voor autonomie en minder voor tijd, maar zijn gevoelig voor anderen.

Beide systemen hebben hun eigen voordelen en taken. Volwassenen kunnen beide systemen gebruiken, maar hebben een voorkeur. Kinderen gebruiken voornamelijk hun voorkeursdenksysteem. Autisme beïnvloedt zowel beeld- als taaldenken, maar de impact verschilt afhankelijk van het voorkeursdenksysteem. In de lezing zullen we deze verschillen nader bespreken.

De tweede lezing gaat over autisme en genderdiversiteit.

Autisme en genderdiversiteit gaan vaak samen, vooral bij vrouwen met autisme. Gender omvat drie aspecten: lichamelijke vorm, genderidentificatie (innerlijke gevoel), en seksuele geaardheid (op wie je verliefd wordt). Deze combinatie, samen met beelddenken of taaldenken en neurodiversiteiten zoals autisme, vormt je persoonlijkheid.

De lezing behandelt de biologische oorsprong van deze verschillen, de diverse vormen en termen, en de impact op individuen en hun omgeving. Ook worden aanspreektermen besproken en hoe professionals hiermee om kunnen gaan, zonder een standaard protocol op te leggen, aangezien iedereen uniek is.

Natasja Esmeijer, auteur van ‘BEELDDENKERS, Als kwartjes vallen…’ en ‘Allergisch voor Moeten’, begeleidt mensen met problemen door anders denken. Ze heeft een transzoon en een dochter met autisme. Samen met Miranda Meijer, die voornamelijk hoogbegaafde thuiszitters en volwassenen ondersteunt, verzorgt ze de kernopleiding Beelddenken. Miranda heeft een zoon die zijn genderidentificatie onderzoekt en bekend is met autisme.

Programma

12.30 inloop
13.00 Lezing Beelddenken en Autisme
14.00 Gelegenheid tot vragen stellen over beelddenken en autisme
14.30 Pauze
15.00 Lezing Autisme en genderdiversiteit
16.00 Gelegenheid om vragen te stellen over autisme en genderdiversiteit
16.30 Gelegenheid tot netwerken
17.00 Sluiting

Aanmelden